Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 4. 2006

Rozmnožování

                                Rozmnožování

Každý nebo skoro každý člověk má rád mlďata. Málokterá mláďata jsou tak přitažlivá jako koťata, ať už jsou maličká, nebo odrostlá.Úspěšný odchov dejme tomu sněžných levhartů nebo ocelotů je pozoruhodný a vítaný úspěch, o to radostnější, že jde o ohrožené druhy. U domácí kočky má chovatel zvláštní odpovědnost. O koťata s průkazem původu bývá vždy zájem a často se prodávají za vysoké sumy pěnez. Křížence je velmi težké udat. Většinu svého života se dospělé kočky snadno a plodně množí. Mají poměrně krátkou dobu březosti a ve vrhu jsou téměř vždy 4 koťata, a tak se kočky množí skoro stejně rychle jako králíci. Je nezodpovědné dovolit kočkám a kocourům koťata, které se potom utratí.

Nevykastrovaní kocouři se v soubojích více poraní než kocouři vykastrovaní, a kočky zase opakovaná březost a následující případné komplikace stresuje a vysiluje.Kyž se definitivně rozhodnete, že nechcete, aby vaše kočka rodila a kocour plodil koťata, nebo si nejste jisti, že narozená koťata umístíte do správných rukou, nechte je vykastrovat nabo požádejte o antikoncepční tablety.

Rozmnožování koček se řídí  v zásadě stejnými pravidly jako rozmnožování jiných savců, ale má některá zajímavá přizpůsobení. Majitel nekastrované  kočky by se měl se základními fakty života koček seznámit.Obrazek    

ObrazekObrazek