Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 4. 2006

Evropské kočky

                     Evropské kočky

A tady se dostáváme k mým kočičkám Mouríškovi a Berunce. Obě jsou to evropské kočky s rozdílem, že Beruna je ještě skřížená s nějakou kočkou, která měla delší srst. Nevím jaká t obyla kočka, protože jsou to oba nalezenci. Tenhle rok jim bude 9 let.  Berunka je celá bílá a na hlavě u ucha na zadních tlapkách a na ocese je mourovatá ( černě tygrovaná), má světle růžovej čumáček a Mouríšek je mourovatej s bílím bříškem a náprsenkou (černě tygrovaný), má tmavě růžovej čumáček spíše tročku do hněda. A ptáte se koho mám radši tak je to Mouríšek 
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z běžně se vyskytující domácí kočky žijící v Evropě bylo vyšlechtěno plemeno kočky evropské. Domácí kočky se dostaly do severní Evropy Římany přibližně před 2 000 lety a velmi pravděpodobně došlo ke křížení se zde žijícími kočkami divokými. Tak vznikly naše krátkosrsté domácí kočky, které byly celá staletí chovány jako užitková zvířata k hubení hlodavců. Těšily se pozornosti anglických chovatelů již ve druhé polovině minulého století a jako o plemeni je o nich údaj z roku 1899. V Anglii se však jejich chov vyvýjel směrem k robustnímu typu koček. Když se objevily perské a siamské kočky, popularita těchto krátkosrstých koček velmi utrpěla, zůstalo  však několik věrných chovatelů, jejíchž zásluhou se jejich chov udržel.

Teprve v 50. letech začali chovatelé pracovat na obnovení témeř zapomenuté rasy, která v důsledku chovatelského nezájmu i válečných podmínek značně utrpěla na počtu a kvalitě. V průběhu šlechtění angličtí chovatelé používali k získání nových variet také křížení s perskými kočkami. V této době a ještě dlouho potom byly robustní kočky i kočky lehčího typu posuzovány pohromadě, a to až do roku 1981, kdy ve FIFe oddělila kočky těžkého typu jako britské plemeno od kočke lehčího typu, odpovídajících proporcemi průměrné kočce domácí. Tyto kočky dostaly název evropské a jedním z hlavních požadavků na jejich vzhled je zachování čistoty plemene v tom smyslu, že u nich nesmějí být patrné známky křížení s jinými plemeny.

Tento požadavek, ačkoli se zdá jednoduchý, není však vždy snadno splnitelný. V praxi se velmi často setkáváme s kříženci, kteří nesou znaky pro evropské kočky nežádoucí, jako delší srst, příliš kulatá hlava a jiné. Taková zvířata nelze pro chov na dobré úrovni použít. Velké množství chovních zvířat evropského plemene totiž dodnes pochází ze třídy novinců, to je koček bez průkazu původu, a tak je nutné při jejich posuzování dbát na vyloučení všech nežádoucích znaků, svědčících o křížení originální evropské kočky s jinými plemeny.

Bodový standard

znak                                                                                                      Body 

____________________________________________________________

Typ (stavba těla, velikost, nohy, ocas)                                                          25

Hlava (tvar, krk, uši, tvar oka)                                                                     25

Barva očí                                                                                                    10

Textura srsti                                                                                                10

Barva srsti a kresba                                                                                    25

kondice                                                                                                       5

______________________________________________________________

Celkem                                                                                                     100

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

mam ji

domusika, 5. 10. 2008 8:27

jo je to fakt husty

miluju evropský kočičky

terka, 16. 11. 2007 15:12

máš to tu super i když neaký videa a víc obrázků by bylo ještě lepší ale máš to tu ůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůžasnýýýýýýýýý !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! čau

jůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůů

Lucinka, 29. 10. 2007 16:27

nádhera opravdu tyhle kočky miluju jsou úžasný!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Krásné kočky

Svatoslava, 27. 9. 2007 8:56

Kočky na obrázku jsou moc hezké.:-))))

čičinky

míša, 6. 9. 2007 18:05

moc nádherný jsou

Křížené kočky

Mouríšek, 17. 8. 2007 20:48

Víš, křížených koček je mnohu druhé věčinou bez důkazu původu.... pokud bys uměla vysvětlit tvary tím myslím klinovitá klava....nebo kulatá nebo dlouhé tlapy krátké atd. Možná, teda pokud nevíš s čím je křížená mohu ti pomoc....bohužel většina křížených koček se nedá zcela identifkovat... tím myslím jaký druh byli její/jeho rodiče.... To že je někde zrzavá ještě neudává její druh, se kterým byla skřížená pokud je.... ale určitě je tvoje kočička krásná :)

KKKOOOČČČIIIČČČKKKYYY

KRISTA BERKA, 17. 8. 2007 17:28

KOČKY NA OBRÁZKU JSOU NÁDHERNÉ,ALE NEMŮŽU NALEZNOUT KŘÍŽENÉ KOČKY. MÁ KOČKA JE CELÁ ČERNÁ NA ČELE MÁ ZRZAVÝ PROUŽEK AŽ NA NOS, KDYŽ UŽ JSEM U NOSU TAK HO MÁ CELÝ RŮŽOVÝ,NA BŘÍŠKU MÁ ZRZAVÝ PRUH A OKOLO NĚJ MÁ BÍLOU LISINU.
ahojÍk

:-P

Maky, 2. 3. 2007 15:25

Kočičky jsou nádherný stvoření:-)Škoda,že je nemůžu mít:-(.

No jo no,

Bětka, 13. 12. 2006 14:50

Krása,kočky opravdu miluju,takže se mi všechny stránky o kočkách pochopitelně líbí....

jéééééééé

Monča 14, 15. 8. 2006 18:47

to jsou krásné kočičky:-)